Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sesam- och vallmobröd

Sesam- och vallmobröd är ett saftigt och gott bröd. Ta hjälp av degskrapan när du lägger över bröden på plåten.

Sesam- och vallmobröd
Sesam- och vallmobröd
Sesam- och vallmobröd
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 2 mskolivolja
  • 12 dlvetemjöl- + 0,5 dl (720 g+ 30 g)
  • 1,5 dlsolrosfrön
  • 2 tsksalt
  • 1äggvita
  • 0,5 dlvallmofrön
  • 0,5 dlsesamfrön

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, olivolja, mjöl, solrosfrön och salt. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad ­arbetsbänk och platta ut till en ca 20 x 30 cm stor platta med mjölade händer. Skär ut åtta bitar.

  3. Sätt ugnen på 225°. Använd degskrapa när du lägger över ­bröden på plåten med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö på vallmofrön och sesamfrön. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min.

Vad tyckte du om receptet?