Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sesam- och chilidressad tofu med nudlar

Recept på sesam- och chilidressad tofu med nudlar. Kimchichili finns i butiker med koreansk mat. Alternativet är  chilipulver, gärna grovmalet. Vi har använt silken firm tofu, men även den fastare, extra firm, går att använda.

Sesam- och chilidressad tofu med nudlarSesam- och chilidressad tofu med nudlarSesam- och chilidressad tofu med nudlar

Ingredienser

  • 150 gshiitakesvamp- eller 50 g torkad och blötlagd
  • 1 mskrapsolja- + 1msk + 2 msk
  • 2 krmsalt
  • 350 gäggnudlar
  • 150 grödbetsskott
  • 150 gsojabönor- skalade
  • 1 pkttofu- silken firm (400 g)
  • 1,5 dldurumvetemjöl

Sesamchilisås

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksesamfrön- rostade
  • 3 msksoja- t ex Kikkoman, ljus
  • 1 mskrostad sesamolja
  • 1 tskingefära- riven
  • 2 tskkimchili- eller grovmalet chilipulver
  • 1 tsksirap- ljus
  • 2salladslökar

Gör så här

  1. Sås: Skala och stöt eller mosa vitlöken i en mortel. Tillsätt sesamfröna och stöt dem med vitlöken. Blanda ner soja, sesamolja, ingefära, kimchichili och sirap. Strimla salladslöken. Blanda ner den i såsen. Späd ev med lite vatten, såsen ska vara ganska tjock och trögflytande.

  2. Skiva och stek svampen i 1 msk olja 3–5 min, tills den blir knaprig. Salta.

  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Woka eller fräs hastigt nudlar med rödbetskott och bönor i 1 msk olja. Håll varmt.

  4. Skär tofun i 2x4 cm stora kuber. Vänd dem i mjöl. Stek dem försiktigt på medelvärme i omgångar i 2 msk olja 2–3 min på varje sida. Servera med chilisås, nudlar och svamp.

Vad tyckte du om receptet?