Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Serbisk potatissallad till rökt makrill och kajmak

Perfekt lunch/picknick på klipporna då familjen Ronge var ute och badade. Allt går att förbereda enkelt och allt är kallt. Salladen med syrlig vinäger och den feta kajmaken blir en bra kombo med den rökta fisken. Lite försvenskat eftersom man i Serbien ofta äter kajmak till grillat kött. ”Men mamma älskar rökt makrill så det var nog därför den kombon testades”, säger Frida Ronge.

Serbisk potatissallad till rökt makrill och kajmak
Serbisk potatissallad till rökt makrill och kajmak
Serbisk potatissallad till rökt makrill och kajmak
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kgfärskpotatis- kokt
  • 1gul lök
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 dlolivolja
  • 0,25 dlvitvinsvinäger
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar

Kajmak

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 125 gnaturell färskost
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 2makrillar- rökta (à 350 g)
  • knäckebröd
  • rädisor

Gör så här

  1. Halvera potatisen. Skala och halvera löken. Skär den i tunna skivor.

  2. Rosta chilin i torr stekpanna tills den börjar få färg. Skär den i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman alla ingredienser till salladen och låt den stå i kylen 1 dygn.

  3. Kajmak: Vispa smöret fluffigt. Tillsätt färskost och krydda med salt. Vispa tills det blir en fluffig ostkräm.

  4. Servera kajmaken rumsvarm med potatissallad, makrill, knäckebröd och rädisor. 

Gör så här

  1. Kajmak är en krämig och syrlig mjölkprodukt som är ett mellanting mellan smör och färskost. Den görs på mjölk från vattenbuffel, får eller get. Osten är populär på hela Balkan, i Mellanöstern och Centralasien. I det här receptet har Frida Ronge gjort en egen blandning av smör och färskost. 

Vad tyckte du om receptet?