Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En rolig och god variant av den klassiska semlan men där de traditionella semmelsmakerna av kardemumma och mandel finns kvar. Semmelwrapen är både greppvänlig och väldigt god.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt all kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt, då blir de hårda. Lägg dem på hög på varandra och låt dem svalna inlindade i bakdukar.
Fyllning: Mosa mandelmassan ihop med mjölken och vaniljsockret till en krämig massa. Vispa grädden fluffig.
Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först in bottnen och vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrappen och knyt ett snöre runt så den håller ihop
Läs också: