Läs också: Här hittar du recept på klassiska semlor och andra spännande semmelrecept
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på semmeltårta. Att bjuda på en enda stor bulle där var och en kan skära sin bit brukar vara populärt. Dessutom är det smidigare att baka en stor semla än flera mindre.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och 6 deciliter av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Blanda bakpulvret med 1 deciliter mjöl. Arbeta in det i degen. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen är för lös. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Forma till en stor bulle som mäter cirka 22 centimeter i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk cirka 25 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt kallna under duk på ett galler.
Fyllning: Skär av ett lock på bullen. Gröp ur en del av inkråmet och grovriv det. Riv mandelmassan. Finhacka nötterna. Blanda ihop mandelmassa, nötter, inkråm och mjölk.
Blanda päronmarmelad och ingefära. Låt päronen rinna av och skär dem i tunna klyftor. Vänd ner päronklyftorna i marmeladen.
Fördela mandelfyllningen i bullen. Bred över päronfyllningen. Vispa grädden och spritsa på den. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Läs också: Här hittar du recept på klassiska semlor och andra spännande semmelrecept
Recept från Mitt kök