Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på semmeltårta - perfekt tårta att baka till fettisdag. Klassiker till fikat när du vill bjuda flera på en snygg tårta.
Stöt kardemumman i en mortel. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen så att den löses upp. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta i degblandaren 2–3 min tills degen går ihop. Låt degen vila övertäckt ca 30 min.
Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta i degblandaren ca 10 min, tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 7 lika stora delar och forma till släta bollar genom att pressa ner dem mot arbetsbänken samtidigt som de rullas. Lägg bollarna, en i mitten och resterande runtom, i en smord och mjölad form ca 22 cm i diameter. Låt dem jäsa övertäckta tills de har blivit dubbelt så stora 1–1 1/2 timme. Sätt ugnen på 200°.
Grädda bullen i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad och gyllenbrun ca 30 min. Låt bullen svalna lite och stjälp sedan upp den på ett galler för att kallna.
Blanda mandelmassa med mjölk så att den är bredbar. Skär bullen i tre bottnar. Bred ut mandelmassan på de två understa delarna. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt, och bred ut den ovanpå. Lägg ihop bottnarna med toppen överst. För ett litet slarvigt utseende kan man dra lite av grädden runt tårtan. Pudra över florsocker.
Läs också: