Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semmelglassandwich passar både till kaffet och till dessert. Kakorna kan bakas i god tid i förväg och förvaras i frysen.
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Vispa i ägg och vanilj. Tillsätt mjölblandningen och rör om. Platta till degen och täck den med plastfolie. Ställ i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt, 5 mm, på mjölad arbetsbänk. Stansa ut 20–24 rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kallna på galler. Lägg kakorna i frysen, då går det lättare att sätta ihop sandwicharna.
Mandelkräm: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Blanda mandel, socker och ägg i en mixer. Mixa blandningen tills den är jämn men det fortfarande finns några bitar mandel kvar. Tillsätt lite vatten om massan är för tjock.
Glass: Mortla kardemummakärnorna och blanda med glassen.
Bred ut glassen i ett 2 cm tjockt lager på en mindre plåt. Ställ i frysen ca 20 min så glassen stelnar.
Bred ett lager mandelkräm på hälften av kakorna. Stansa ut glassen med samma form som användes till kakorna. Lägg glassen mellan två kakor och platta till. Låt sandwicharna vila i frysen ca 1 timme före servering.