Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på semmelfläta, semla i form av en flätad längd. Imponera på fikagästerna med en vacker semmelfläta.
Fördeg: Stöt kardemumman i en mortel. Smula ner jästen i bunken till en köksassistent. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen så att den löses upp. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta i degblandaren 2–3 min tills degen går ihop. Låt degen vila övertäckt ca 30 min.
Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta degen ca 10 min, tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 6 bitar och rulla ut dem till längder, ca 50 cm långa. Ta 3 längder och fläta ihop. Nyp samman ändarna och stoppa in dem under flätan. Gör likadant med resterande 3 längder.
Lägg båda flätorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 1–1 1/2 timme tills flätorna har blivit dubbelt så stora. Sätt ugnen på 200°.
Grädda flätorna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna ca 15 min. Låt kallna på galler.
Vispa grädden fluffig, men inte för hårt. Skär av ovandelen av flätorna. Gröp ur en remsa av inkråmet i varje fläta och blanda det med mandelmassa och mjölk. Fördela fyllningen i den urgröpta delen. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg tillbaka locken och pudra över lite florsocker.
Läs också: