Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Semmelbullar grundrecept

Klassiska semmelbullar som du sedan kan fylla med mandelmassa och grädde eller något annat gott.

Semmelbullar grundrecept
Semmelbullar grundrecept
Semmelbullar grundrecept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 dlmjölk- kylskåpskall
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)

Deg

  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg
  • 4 tskkardemummakärnor- mortlade
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjölet och arbeta ihop det till en jämn och kladdig deg i en köksassistent. Låt fördegen vila i ca 15 min.  

  2. Blanda i mjöl, smör, socker, ägg, kardemumma och salt i fördegen och arbeta degen i 10–15 min, degen ska bli riktigt elastisk. Täck degen med en fuktig bakduk och låt den jäsa i ca 45 min.

  3. Dela degen i 20 delar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck bullarna med en fuktig bakduk och låt dem jäsa i ca 2 tim, till dubbel storlek.

  4. 4. Sätt ugnen på 225°. Sätt in plåten mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda bullarna gyllene, i ca 8 min. Låt dem kallna på ett galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?