Baka också:
Klassiska luftiga semlor med egen grunddeg och lyxig mandelmassa
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på semlor som bakas till en krans. En vacker och lockande semmelkrans att ställa på fikabordet. Perfekt om du har många gäster!
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma, salt och vetemjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna som en krans på en plåt med bakplåtspapper. Låt kransen jäsa ytterligare ca 20 min.
Sätt ugnen på 200°. Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kransen kallna på galler.
Skär av ett lock på kransen med en vass kniv. Gröp ut lite av inkråmet. Smula sönder det och blanda med 1 dl grädde. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet. Fördela fyllningen på kransens underdel.
Vispa 4 dl grädde och fyll den i en spritspåse. Spritsa grädden ovanpå fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker och servera semmelkransen.
Klassiska luftiga semlor med egen grunddeg och lyxig mandelmassa