Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semlor är bland det godaste som finns. Här är ett gott men enkelt recept på saftiga semlor. Grunden är klassisk med mandelmassa och goda vetebullar med kardemumma. Men fyllningen smakar extra mycket av den grovhackade rostade mandeln. Självklart ska en god semla vara fylld av härlig vispad grädde och toppad med florsocker.
Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.
Recept från Mitt kök