Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
På Tössebageriet i Stockholm jobbade Cecilia Andersson som blev Årets konditor 2012. Här delar hon med sig av sitt bästa recept på semlor som blir så där luftig och fina.
Värm mjölk och smör till 37 °. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Forma bitarna till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäcka ytterligare ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr stekpanna tills den fått fin färg. Låt kallna. Grovhacka mandeln.
Riv mandelmassan och blanda med sockret i en matberedare. Späd med vattnet, lite i taget, till smidig konsistens. Vispa grädden. Lägg fyllning och grädde i var sin spritspåse.
Pensla bullarna med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 10–12 min. Låt bullarna kallna på galler.
Klipp av ett lock på bullarna. Spritsa fyllning i bullarna och spritsa på grädden. Sätt tillbaka locken och sikta över florsocker.
OBS. Det här är en artikel från 20
Chefskonditorn Cecilia Andersson jobbar inte längre kvar på Tössebageriet.