Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semlor med stjärnanisbulle och konjaksgrädde. Mal stjärnanisen fint. Har du inte en kryddkvarn kan du mortla noga. En riktigt smakrik semla.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, salt, stjärnanis och socker. Blanda hjortronsaltet i vetemjölet och arbeta i mjölblandningen lite i taget.
Arbeta degen ordentligt, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den är elastisk och smidig. Täck över och låt jäsa i cirka 1,5 timma.
Arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i cirka 18 småbitar. Rulla ut varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna glest på klädda plåtar, täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Pensla de jästa bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur bullens innanmäte med gaffel. Lägg en fjärdedel av detta i en bunke. Riv mandelmassan och blanda med innanmäte och mjölk till en slät massa som du fyller semlorna med. Toppa med vispad grädde blandad med konjak. Sätt på locken, pudra med florsocker.