Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karlsbadersemlor

Söta små karlsbadersemlor som är bakade av karlsbaderdeg. Karlsbaderdegen är lite lyxigare med tydlig smörsmak. Fyllda med valnötter, mandelmassa och vispad grädde. 

KarlsbadersemlorKarlsbadersemlorKarlsbadersemlor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 25 gjäst- för söta degar
  • 1,5 dlmjölk- (37°)
  • 1ägg
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskkardemummakärnor
  • 7 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 150 gsmör- rumstempererat

Pensling

  • 1ägg

Valnötsfyllning

  • 150 gmandelmassa
  • 50 gvalnötter
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskvatten
  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • 0,5 dlflorsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, socker och stötta kardemummakärnor. Rör till en jämn smet. Blanda ca hälften av vetemjölet med bakpulver och rör i degen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 10 min.

  2. Skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Ta upp och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk 40–50 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Finhacka valnötterna. Blanda ihop mandelmassa, valnötter, socker och vatten. Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Fördela valnötsfyllningen i semlorna och spritsa på en ring med grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?