Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Söta små karlsbadersemlor som är bakade av karlsbaderdeg. Karlsbaderdegen är lite lyxigare med tydlig smörsmak. Fyllda med valnötter, mandelmassa och vispad grädde.
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, socker och stötta kardemummakärnor. Rör till en jämn smet. Blanda ca hälften av vetemjölet med bakpulver och rör i degen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 10 min.
Skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Ta upp och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk 40–50 min. Sätt ugnen på 250°.
Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Fyllning: Riv mandelmassan. Finhacka valnötterna. Blanda ihop mandelmassa, valnötter, socker och vatten. Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll.
Skär av ett lock på bullarna. Fördela valnötsfyllningen i semlorna och spritsa på en ring med grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.