Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karlsbadersemlor

Söta små karlsbadersemlor som är bakade av karlsbaderdeg. Karlsbaderdegen är lite lyxigare med tydlig smörsmak. Fyllda med valnötter, mandelmassa och vispad grädde. 

Karlsbadersemlor
Karlsbadersemlor
Karlsbadersemlor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 25 gjäst- för söta degar
  • 1,5 dlmjölk- (37°)
  • 1ägg
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskkardemummakärnor
  • 7 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 150 gsmör- rumstempererat

Pensling

  • 1ägg

Valnötsfyllning

  • 150 gmandelmassa
  • 50 gvalnötter
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskvatten
  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • 0,5 dlflorsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, socker och stötta kardemummakärnor. Rör till en jämn smet. Blanda ca hälften av vetemjölet med bakpulver och rör i degen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen vila under bakduk ca 10 min.

  2. Skär smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen tillsammans med resten av mjölet. Ta upp och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under bakduk 40–50 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Finhacka valnötterna. Blanda ihop mandelmassa, valnötter, socker och vatten. Vispa grädden och fyll i en spritspåse med stjärntyll.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Fördela valnötsfyllningen i semlorna och spritsa på en ring med grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?