tillagning: 40 minuter jäsning: 2 timmar och 10 minuter i ugn: 8 minuter Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 4 · 25 röster)
En klassisk semla som inte är överdrivet söt och dessutom har rostad mandel i fyllningen. Bullen har frisk kardemummasmak och är lätt och luftig. Det får man när man först gör en så kallad raskdeg med specialvetemjöl. Bullarna kan frysas ofyllda.
Fluffig grädde, luftig bulle och i mitten en supergod fyllning med både mandelmassa och rostad mandel.Foto: Per Ranung
(Betyg: 4 · 25 röster)
Raskdeg
18stycken
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 dlmjölk
25 gjäst
5 dlvetemjöl special- (300 g)
125 gsmör- rumsvarmt
Deg
1 tskkardemumma- hel
1,5 dlströsocker
2 krmsalt
1ägg
5 dlvetemjöl special- (300 g)
Utbakning
0,5 dlvetemjöl
Fyllning till 8 semlor
250 gmandelmassa
0,5 dlvatten- eller mjölk
0,5 krmsalt
50 gmandelspån- rostade eller hel rostad mandel, ev
3 dlvispgrädde
Garnering
1 mskflorsocker
Gör så här
Raskdeg: Värm mjölken till 37°. Smula jästen och blanda med mjölken. Tillsätt mjöl och arbeta i en köksassistent i ca 5 min till en slät, lös deg. Lägg på smöret i skivor och täck med lock eller handduk. Låt jäsa i ca 30 min.
Stöt kardemumman i mortel. Blanda i kardemumma, socker,
salt, ägg och mjölet, lite i taget, i raskdegen med smöret. Arbeta
degen smidig i ca 5 min i köksassistent eller för hand i ca 10 min. Låt
degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Varje bit ska väga ca 60 g. Rulla bitarna till runda släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 1 tim till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min tills de har blivit gyllenbruna. Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning: Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och rör samman med vatten eller mjölk och salt till en slät smet. Krossa eller hacka mandelspånen eller de rostade mandlarna och rör ner dem för att få lite extra knaprighet och smak på fyllningen.
Vispa grädden. Fyll en spritspåse med grädden. Skär av ett lock på bullarna med en vass kniv och gröp ut lite av bullens inkråm. Fyll varje semla med ca 2 msk mandelfyllning och spritsa på grädde. Täck med locken och pudra över florsocker.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 25 röster)
Val av ingredienser och hur du använder dem:
SMÖR
Ger god smak. Ska vara rumsvarmt för att på bästa sätt smörja glutentrådarna i degen så att den blir smidig och ger luftiga bullar.
VETEMJÖL SPECIAL
Det här vetemjölet innehåller något mer gluten än vanligt vetemjöl. När degen arbetas ordentligt får man luftiga bullar.
KARDEMUMMA
Använd hela kärnor som stöts i mortel. De ger en frisk och god smak av kardemumma.
MANDELMASSA
Köp den sort som har den högsta procenten mandel.
ROSTADE MANDELSPÅN
Smidig lösning som kan ersättas av hackad rostad mandel. Låt gärna skalet vara kvar i så fall. Uteslut saltet i fyllningen om mandlarna är saltade.
VISPGRÄDDE
Ska inte vara sötad. Var försiktig med vispningen, den ska inte vara för hårt vispad.
Baktipset: Frys in bullar till nästa gång du blir sugen på semlor.