Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Semlor fyllda med mandelmassa och vispgrädde

En klassisk semla som inte är över­drivet söt och dessutom har rostad mandel i fyllningen. Bullen har frisk kardemummasmak och är lätt och ­luftig. Det får man när man först gör en så kallad raskdeg med special­vetemjöl. Bullarna kan frysas ofyllda.

Semlor fyllda med mandelmassa och vispgrädde
Semlor fyllda med mandelmassa och vispgrädde
Semlor fyllda med mandelmassa och vispgrädde
Fluffig grädde, luftig bulle och i mitten en supergod fyllning med både mandelmassa och rostad mandel. Foto: Per Ranung

Raskdeg

  • 3 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 5 dlvetemjöl special- (300 g)
  • 125 gsmör- rumsvarmt

Deg

  • 1 tskkardemumma- hel
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 krmsalt
  • 1ägg
  • 5 dlvetemjöl special- (500 g)

Utbakning

  • 0,5 dlvetemjöl

Fyllning till 8 semlor

  • 250 gmandelmassa
  • 0,5 dlvatten- eller mjölk
  • 0,5 krmsalt
  • 50 gmandelspån- rostade eller hel rostad mandel, ev
  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 mskflorsocker

Gör så här

  1. Raskdeg: Värm mjölken till 37°. Smula jästen och blanda med mjölken. Tillsätt mjöl och arbeta i en köksassistent i ca 5 min till en slät, lös deg. Lägg på smöret i skivor och täck med lock eller handduk. Låt jäsa i ca 30 min. 

  2. Stöt kardemumman i mortel. Blanda i kardemumma, socker,

    salt, ägg och mjölet, lite i taget, i raskdegen med smöret. Arbeta

    degen smidig i ca 5 min i köksassistent eller för hand i ca 10 min. Låt

    degen jäsa övertäckt till ­dubbel storlek i ca 40 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Varje bit ska väga ca 60 g. Rulla bitarna till runda släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 1 tim till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8­–10 min tills de har blivit gyllenbruna. Låt bullarna kallna på galler.

  5. Fyllning: Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och rör samman med vatten eller mjölk och salt till en slät smet. Krossa eller hacka mandelspånen eller de rostade mandlarna och rör ner dem för att få lite extra knaprighet och smak på fyllningen.

  6. Vispa grädden. Fyll en spritspåse med grädden. Skär av ett lock på bullarna med en vass kniv och gröp ut lite av bullens inkråm. Fyll varje semla med ca 2 msk mandelfyllning och spritsa på grädde. Täck med locken och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Val av ingredienser och hur du använder dem:

SMÖR

Ger god smak. Ska vara rumsvarmt för att på bästa sätt smörja glutentrådarna i degen så att den blir smidig och ger luftiga bullar.

VETEMJÖL SPECIAL

Det här vetemjölet innehåller något mer gluten än vanligt vetemjöl. När degen arbetas ordentligt får man luftiga bullar.

KARDEMUMMA

Använd hela kärnor som stöts i mortel. De ger en frisk och god smak av kardemumma.

MANDELMASSA

Köp den sort som har den högsta procenten mandel.

ROSTADE MANDELSPÅN

Smidig lösning som kan ersättas av hackad rostad mandel. Låt gärna skalet vara kvar i så fall. Uteslut saltet i fyllningen om mandlarna är saltade.

VISPGRÄDDE

Ska inte vara sötad. Var försiktig med vispningen, den ska inte vara för hårt vispad.

Baktipset: Frys in bullar till nästa gång du blir sugen på semlor.

Läs också: