Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på semla med saltrostad mandelfyllning. Den här lyxiga semlan är uppdaterad med briochedeg och har en fyllning med knapriga bitar saltrostad mandel.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen, rör tills jästen lösts upp. Blanda ner socker, ägg, kardemumma och hälften av mjölet. Fortsätt att arbeta in resten av mjölet lite i taget tillsammans med bakpulver till en lös och smidig deg. Tillsätt salt och smör. Arbeta degen smidig ca 5 min. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 1–2 timmar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två delar. Dela varje del i 12 bitar. Rulla till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning: Riv mandelmassan, mixa den i en matberedare med hälften av mandlarna och mjölk till en lös massa. Hacka resten av mandlarna och blanda ner i fyllningen. Tillsätt lite extra mjölk om massan är fast. Lägg fyllningen i en spritspåse.
Vispa grädden fast och lägg den i spritspåse med stjärntyll. Skär av ett litet lock, gröp ur lite av inkråmet på bullarna och fyll med mandelmassekrämen. Spritsa på grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.