Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Semla med blåbärsgrädde och apelsin

Semla med blåbärsgrädde och apelsin är både vacker att se på och god att äta. Blåbär i grädden och apelsin i mandelmassan i en ny och supergod semmelvariant.

Semla med blåbärsgrädde och apelsin
Semla med blåbärsgrädde och apelsin
Semla med blåbärsgrädde och apelsin
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 1 tskkardemummakärnor
  • 50 gjäst
  • 3 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 9 dlvetemjöl- –10 dl (540–600 g)
  • 0,5 tskhjorthornssalt

Pensling

  • ägg

Apelsinmandelmassa

  • 200 gsötmandel
  • 0,5apelsin
  • 2 dlflorsocker
  • 2äggvitor

Blåbärsgrädde

  • 5 dlvispgrädde
  • 1 dlblåbär- frysta, tinade
  • 2 mskflorsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.

  2. Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  3. Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker, äggvita, apelsinskal och -saft. Arbeta till en slät massa.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma bitarna till släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  5. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.

  6. Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med mandelmassa.

  7. Vispa grädden och blanda i blåbär och florsocker.

  8. Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?