Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semla med blåbärsgrädde och apelsin är både vacker att se på och god att äta. Blåbär i grädden och apelsin i mandelmassan i en ny och supergod semmelvariant.
Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 20 min.
Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker, äggvita, apelsinskal och -saft. Arbeta till en slät massa.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 18 bitar. Forma bitarna till släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
Skär av ett litet lock och gröp ett litet hål i botten på varje bulle. Fyll med mandelmassa.
Vispa grädden och blanda i blåbär och florsocker.
Spritsa eller klicka grädden på semlorna. Lägg på locken och pudra över florsocker.