Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semifreddo betyder halvfryst och är ungefär som en parfait.
Karamell: Sätt ugnen på 225°. Häll nötter, socker och honung på en plåt med bakplåtspapper. Låt smälta ihop mitt i ugnen ca 12 min. Ta ut plåten och rör om ett par gånger under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så att den inte bränns. Låt kallna.
Bryt karamellen i mindre bitar. Lägg 3/4 i en matberedare och mixa till ett fint mjöl. Hacka resten av karamellen för hand.
Dela äggen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa äggvitor och grädde i var sin skål.
Blanda grädden med äggulepöset. Vänd ner karamellen, både den mixade och den hackade. Vänd till sist ner äggvitorna.
Häll smeten i en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Om formen först kläs med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys 3–4 timmar. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.