Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sej med tomater och jordärtskockspuré

Sejrygg går att beställa hos din fiskhandlare. Hittar du inte det går det förstås att ta vanlig sejfilé.

Sej med tomater och jordärtskockspuré
Sej med tomater och jordärtskockspuré
Sej med tomater och jordärtskockspuré
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 700 gsejrygg
  • 1 tskflingsalt
  • 8salviablad- färska
  • 175 gpancetta- eller parmaskinka i tunna skivor
  • timjan

Ugnstomater

  • 500 gkörsbärstomater
  • 1 mskolivolja
  • 3schalottenlökar
  • 2 tskflingsalt
  • 1 msktimjan- finhackad
  • 4 tskbalsamvinäger
  • 1 tskrårössocker
  • 1 dloliver- svarta urkärnade
  • 500 gjordärtskockor
  • 4 mskvispgrädde
  • 2 krmtryffelolja
  • 0,75 tsksalt

Jordärtskockspuré

  • 500 gjordärtskockor
  • 4 mskvispgrädde
  • 2 krmtryffelolja
  • 0,75 tsksalt

Gör så här

  1. Börja med tomaterna: Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och blanda dem med olivolja i en ugnssäker form. Skala och finhacka löken.

  2. Fördela schalottenlök, salt, timjan, vinäger och socker på tomaterna. Ställ dem mitt i ugnen ca 1 timme. Ta ut tomaterna  och öka värmen till 225°. Häll upp tomaterna i en skål och blanda med halverade oliver.

  3. Jordärtskockspuré: Skala skockorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av kokvattnet och låt dem ånga av ca 2 min. Mixa skockorna med stavmixer tillsammans med grädden till en slät puré. Smaka av med tryffelolja och salt.

  4. Skär sejfilén i portionsstora bitar. Salta och lägg 2 blad salvia på varje bit. Linda in i 2-3 skivor pancetta och lägg bitarna i en smord ugnssäker form.  Sätt in fiskbitarna mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Lägg upp tomater och jordärtskockspuré på varma tallrikar. Lägg på fiskbitarna och garnera med timjan eller salvia.

Vad tyckte du om receptet?