Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sega lime- och kolarutor med mandelbotten

Söta, syrliga och lite sega kola­rutor med smak av lime. Rutorna passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Sega lime- och kolarutor med mandelbotten
Sega lime- och kolarutor med mandelbotten
Sega lime- och kolarutor med mandelbotten
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 dlsötmandel- skållad och skalad
  • 2ägg
  • 2 dlströsocker

Kolakräm

  • 4gelatinblad
  • 200 gvit choklad
  • 4äggulor
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 dlljust muscovadosocker
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2lime

Garnering

  • lime- i skivor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en lång­panna, ca 20 x 30 cm, med bak­plåtspapper. Mixa mandeln i en matberedare till ett smul.

  2. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och blanda till en smet. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25 min. Låt kakan kallna i formen.

  3. Kolakräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikron.

  4. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och sjud under omröring till en jämn kräm. Den får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och blanda i choklad, smör och vaniljsocker. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och -saft i krämen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i krämen under omrörning.

  5. Bred ut krämen på mandelbottnen. Låt kakan stå i kylen i ca 8 tim.

  6. Skär kakan i rutor och garnera dem med limeskivor.

Vad tyckte du om receptet?