Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Söta, syrliga och lite sega kolarutor med smak av lime. Rutorna passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.
Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Mixa mandeln i en matberedare till ett smul.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och blanda till en smet. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25 min. Låt kakan kallna i formen.
Kolakräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikron.
Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och sjud under omröring till en jämn kräm. Den får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och blanda i choklad, smör och vaniljsocker. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och -saft i krämen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i krämen under omrörning.
Bred ut krämen på mandelbottnen. Låt kakan stå i kylen i ca 8 tim.
Skär kakan i rutor och garnera dem med limeskivor.