Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sega lime- och kolarutor med mandelbotten

Söta, syrliga och lite sega kola­rutor med smak av lime. Rutorna passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.

Sega lime- och kolarutor med mandelbottenSega lime- och kolarutor med mandelbottenSega lime- och kolarutor med mandelbotten
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 dlsötmandel- skållad och skalad
  • 2ägg
  • 2 dlströsocker

Kolakräm

  • 4gelatinblad
  • 200 gvit choklad
  • 4äggulor
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 dlljust muscovadosocker
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2lime

Garnering

  • lime- i skivor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en lång­panna, ca 20 x 30 cm, med bak­plåtspapper. Mixa mandeln i en matberedare till ett smul.

  2. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och blanda till en smet. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25 min. Låt kakan kallna i formen.

  3. Kolakräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen. Smält den över vattenbad eller i mikron.

  4. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och sjud under omröring till en jämn kräm. Den får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och blanda i choklad, smör och vaniljsocker. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och -saft i krämen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i krämen under omrörning.

  5. Bred ut krämen på mandelbottnen. Låt kakan stå i kylen i ca 8 tim.

  6. Skär kakan i rutor och garnera dem med limeskivor.

Vad tyckte du om receptet?