Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Scottiglia – recept på toskansk köttgryta. Denna köttgryta med rötter från Medeltiden är en traditionell rätt från Toscana. Grytan får sjuda länge tillsammans med örter och tomat. Lamm och vildsvin är vanliga köttslag men det kan även ingå nötkött, kyckling och kalkon. Här serveras den på en polenta, men den kan även serveras på vitlöksbröd.
Putsa bort senor från köttet och skär det i grytbitar. Stöt enbär och peppar i en mortel och blanda med köttet. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i bitar. Ansa och hacka sellerin.
Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i 1 msk olja i en gryta. Krydda köttet med salt. Bryn det i omgångar i 3 msk olja i en stekpanna. Lägg över köttet allt eftersom i grytan.
Lägg rosmarin och lagerblad i grytan och häll på vin, vatten, tomater och fond. Sjud grytan under lock ca 30 min. Ta av locket och koka ihop grytan ytterligare ca 30 min, rör då och då.
Polenta: Gör polentan när köttgrytan nästan är färdigkokt. Koka upp vatten och salt. Blanda ner polentan under omrörning. Låt sjuda ca 5 min tills den tjocknat, rör då och då.
Blanda ner de båda ostsorterna i polentan och rör om tills osten har smält. Håll polentan varm på mycket svag värme.
Servera rätten som man ibland gör i Italien med polentan utbredd på ett stort fat, med köttgryta i mitten. Garnera med rosmarin och rucola och mal över peppar.