Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Scones med vallmofrön

Imponera med små nybakade scones, täckta i krispiga små vallmofrön. Servera dem med rabarbersylt, färskost eller ost.

Scones med vallmofrönScones med vallmofrönScones med vallmofrön
Scones med vallmofrö Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 3 dlnaturell yoghurt- vispgrädde eller mjölk

Garnering

  • 3 mskblå vallmofrön

Pensling

  • 1ägg

Tillbehör

  • rabarbersylt- se recept
  • färskost- eller ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Fintärna eller riv smöret grovt på rivjärn. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret för hand eller i matberedare. Tillsätt yoghurt och knåda snabbt ihop till en lätt kladdig deg.

  2. Platta ut degen till en 2–3 cm tjock platta. Stansa ut 12 runda bullar med stansring eller glas eller forma små runda bullar för hand.

  3. Häll vallmofröna på en liten tallrik. Pensla ovansidan av sconesen med uppvispat ägg och doppa sedan i vallmofrön. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

  4. Låt svalna på galler. Servera sconesen nybakade med rabarbersylt och färskost.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Har sconesen blivit dagsgamla och torra? Så här blir de som nygräddade igen: Klappa in sconesen med vatten och förslut dem i ett bakplåtspapper och därefter i ugnsfolie. Värm paketet i 200 grader i cirka 10 min. Ta bort folie och papper och låt sconesen grädda vidare i ugnen i 5–7 min.