Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Schwarma

Recept på schwarma, en maträtt från Mellanösterna som liknar kebab och oftast görs på lamm eller kyckling. I originalet placeras köttet på en ställning som roterar och grillar samtidigt. Tänk på att det är stor skillnad på kyckling, försök hitta stora ekologiska kycklinglårfiléer för bästa resultat.

SchwarmaSchwarmaSchwarma
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500600 gkycklinglårfiléer

Marinad

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 0,5 dlolivolja
  • 4vitlöksklyftor- rivna
  • 3 mskrödvinsvinäger- eller vitvinsvinäger
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tskspiskummin
  • 1 tskkoriander- malen
  • 2 krmkardemumma
  • 2 krmgurkmeja
  • 2 krmpaprikapulver
  • 2 krmnejlika
  • 3 krmkryddpeppar- nystött
  • 2 krmkanel
  • 2 krmcajennepeppar

Tahinisås (ca 4 dl)

  • 2 dltahini (sesampasta)
  • 1,25 dlvatten
  • 1citron- pressad saft av
  • 1vitlöksklyfta- riven
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 2 krmspiskummin
  • 1 krmcayennepeppar
  • salt

Till servering

  • grönsallad
  • tomat- skivad
  • gurka- skivad
  • rödlöksringar
  • feferoni
  • granatäppelkärnor
  • libabröd- libanesiska pitabröd, varma

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden och häll över kycklingfiléerna. Blanda och täck över.

  2. Låt marinera i kylen minst 6 timmar, men helst över natten.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kyckling och marinad i en ugnsfast form. Baka i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

  4. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Höj ugnsvärmen till 250 grader och använd grillelement.

  5. Låt kycklingen vila under tiden ugnsvärmen höjs, cirka 15 minuter.

  6. Skär kycklingen i tunna skivor. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Klicka på den marinad som är kvar i ugnsformen.

  7. Sätt in plåten högt upp i ugnen. Låt stå tills kycklingen har fått fin färg, 8–10 minuter.

  8. Vid servering: Fördela sallad, tomat och gurka på varma bröd. Lägg på kyckling och rödlök. Ringla över tahinidressing och toppa med feferoni och granatäppelkärnor.

  9. Tahinisås: Mixa ingredienserna och smaka av med salt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök