Recept: Caroline Hofberg
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En matig tart med kål, lax, prästost och fänkålsfrön. Om du inte har en låg veckad pajform fungerar en vanlig form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter också bra. Då behöver gräddningstiden öka med ungefär 5 minuter.
Tidsåtgång: ca 60 min plus ca 2 tim vilotid i kylen plus ca 35 min gräddningstid
Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse 30 minuter - 1 timme.
Tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant, 26–28 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Strimla kål och purjolök. Mjukstek grönsakerna i smör i en panna, cirka 10 minuter. Tillsätt fänkålsfrö och vinäger och koka tills vinägern kokat in. Krydda med salt. Låt svalna.
Fördela 1 dl av osten i pajskalet. Lägg på ett lager kål och laxskivorna, som delats i bitar. Avsluta med ett lager kål.
Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Strö på resten av osten.
Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 35 minuter.
Recept: Caroline Hofberg
Recept från Mitt kök