Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Savoykålspudding med vegofärs

Vill du ha en fastare vegofärs – välj formbar sojafärs, som bara behöver tinas innan den blandas i smeten. Recept av Christina Asplund.

Savoykålspudding med vegofärsSavoykålspudding med vegofärsSavoykålspudding med vegofärs
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 gsavojkål- spets- eller vitkål
  • 400 gvegofärs- eller formbar vegofärs
  • 0,5 dlgrötris
  • 1 dlvatten
  • 1 dlhavredryck- + 1,5 dl
  • 1gul lök
  • 1 mskmargarin- flytande
  • 1 mskkonc grönsaksfond
  • 1 mskljus sirap
  • 1 tsktimjan- eller körvel
  • 1 tskmejram
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Pensling

  • 2 mskmargarin- flytande
  • 2 mskljus sirap

Sås

  • 4 dlvatten
  • 2,5 mskkonc grönsaksfond
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsksvampsoja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • persilja- hackad

Tillbehör

  • potatis- kokt
  • lingon- rårörda

Gör så här

  1. Halvera kålen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär kålen i bitar. Koka kålen i en gryta med lättsaltat vatten i ca 5 min. Spola av kålen med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. 

  2. Koka en lös gröt av risgryn, vatten och 1 dl havredryck i ca 10 min. Låt svalna. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs lök och vegofärs i margarin i en stekpanna i ca 5 min. Blanda färsen med risgrynsgröt, 1 1/2 dl havredryck, fond, sirap, timjan och mejram. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg ett lager kål i botten av en smord ugnssäker form. Fyll på med färssmeten och ytterligare ett lager kål på toppen. Släta till ytan och pensla med margarin och sirap. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

  5. Sås: Koka upp vatten, fond och majsstärkelse. Rör om och låt sjuda i ca 3 min. Smaka av med soja och krydda med salt och peppar. 

  6. Strö persilja över kålpuddingen och servera med sås, kokt potatis och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök