Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gröna fina blad av savoykål ger dolmarna ett fint omslag och god smak. De här smarriga dolmarna serveras med en spännande sås med sultanrussin och muscovadosirap.
(Fyllning:) Koka ris och vatten under lock, cirka 20 minuter. Låt kallna. Hacka löken fint och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Blanda ihop fläskfärsen med mjölk, ägg, lök och risgryn i en bunke. Salta och krydda med peppar och timjan.
Lossa bladen ett och ett från kålhuvudet. Det behövs 12-16 kålblad. Skär den grova mittnerven tunnare med en skalkniv. Förväll bladen några i taget i en gryta med kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka tills bladen blir mjukare. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på en ren kökshandduk.
Lägg cirka 2 msk av fyllningen i varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem med skarven nedåt i en smord ugnsfast form. Blanda samman sirap och smält smör. Pensla kåldolmarna med blandningen. Stek i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter.
Sås: Skölj och koka russinen i 1 dl vatten i cirka 10 minuter. Sila från spadet, men spara det. Lägg russinspad, 2 dl vatten, kalvfond och majsstärkelse i en kastrull och koka upp under omrörning, låt sedan sjuda 5 minuter. Tillsätt sirap, ättiksprit och russin. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis. Garnera med färsk timjan.
Recept från Mitt kök