Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på savojdolmar med gräddkokt kål och svamp. Fyllningen ska vara ganska tjock för att kunna fördelas på kålbladen. Ånga dem på svag värme och servera direkt.
Skär av roten på kålhuvudet och kasta bort. Lossa försiktigt 10–12 blad. Skär bort den hårda nerven på varje blad.
Koka upp 2 liter vatten med 2 tsk salt i en stor kastrull. Förväll bladen ca 1 minut. Ta upp dem med hålslev och lägg i en bunke med iskallt vatten så att bladen behåller sin fina gröna färg. Låt rinna av på en kökshandduk.
Skär bort den hårda roten och skär vitkålen i mindre bitar. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek svamp, lök och vitlök i 1 msk smör tills all vätska från svampen försvunnit. Tillsätt 1 msk smör och kålen, fortsätt steka ca 5 min, tills kålen är brynt. Tillsätt grädden. Koka ca 10 min på medelvärme. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka ca 2 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
Lägg ut kålbladen på arbetsbänken och fördela kål- och svampfyllningen på bladen. Rulla ihop till dolmar. Häll ca 1 dl vatten i en traktörpanna med lock. Lägg dolmarna med skarven nedåt i pannan och lägg på locket. Låt dolmarna ånga på svag värme ca 10 min.
Lingon: Blanda lingon, socker och vodka. Rör tills sockret smält.
Servera dolmarna med lingon och eventuellt en blandad grönsallad.