Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Savarin är en kaka gjord på jäst smet som sedan dränks in rejält med fruktlag, smaksatt med någon sprit. Oftast är det rom, cognac eller kirsch. Här har vi valt den goda päronkonjaken Xanté (679), 210 kr. Den som inte vill ha någon alkohol alls i sin kaka kan i stället öka mängden fruktlag. Kakan är uppkallad efter den franske finsmakaren och advokaten Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826). Han skrev förutom böcker om juridik och politik det välkända gastronomiska verket Smakens fysiologi. Hans visdomsord citeras ofta – ett av de mer kända är: ”Säg mig vad du äter
och jag ska säga dig vem du är”.
Rör ut jästen med den ljumma mjölken i en bunke. Blanda ner socker och ägg (det går smidigast med en ballongvisp). Rör ner mjölet. Det ska bli en slät smet. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör smöret mjukt och blanda ner det i smeten. Det går lättast med en ballongvisp.
Häll upp i en smord och mjölad eller bröad kransform. Låt den jäsa övertäckt ca 45 min.
Lag: Koka vatten och socker i en kastrull några minuter utan lock. Kärna ur all frukt och skala om det behövs. Skär frukterna i klyftor och lägg ner i den varma sockerlagen. Låt alltsammans sjuda ca 3 min. Låt det svalna och blanda ner konjak.
Sätt ugnen på 225° . Grädda kakan på nedersta falsen ca 15 min. Låt kakan svalna något. Stjälp upp den, diska ur formen och lägg tillbaka kakan i formen. Sila av och spara fruktsockerlagenoch lägg frukterna i en skål. Pricka små hål i kakan med en provsticka. Häll på lagen lite i taget så kakan dränks in. Det är ganska mycket lag så det tar en stund för kakan att suga åt sig allt.
Stjälp upp kakan på ett kakfat och lägg frukten i mitten. Servera med lättvispad grädde.