Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Savarin med frukt i passionsfruktslikör

Savarin är en äkta klassiker där den luftiga kakan dränks in i fruktlag blandad med likör och serveras med frukt och fluffig grädde. 

Savarin med frukt i passionsfruktslikör
Savarin med frukt i passionsfruktslikör
Savarin med frukt i passionsfruktslikör

Ingredienser

  • 0,25 pktjäst- (12 g)
  • 1 dlmjölk- ljummen (37°)
  • 2 mskströsocker
  • 3ägg
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Fruktlag

  • 0,5vaniljstång
  • 2 dlvatten
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 kgfrukt- t ex äpple, päron, satsumas, plommon,physalis, vindruvor
  • 1,5 dllikör- t ex passõa

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken. Blanda ner socker och ägg. Rör ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Låt jäsa överäckt ca 30 min.

  2. Rör smöret mjukt och rör ner det i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad kransform som rymmer 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.

  3. Fruktlag: Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten,   socker och vaniljstång i en rymlig kastrull.  Skala och kärna ur frukten och skär den i bitar. Blanda ner fruktbitarna i den varma lagen. Låt alltsammans sjuda ca 3 min. Tillsätt likör och låt blandningen svalna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i frukten.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda kakan på nedersta falsen ca 15 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Diska ur formen och lägg tillbaka kakan i formen. Gör många små hål i kakan med en provsticka. Sila upp fruktlagen och skeda över kakan lite i taget tills all fruktlag sugits in i kakan.

  5. Stjälp upp den indränkta kakan på ett stort fat. Lägg frukten i mitten. Servera med lättvispad grädde.

    Foto: Lina Eriksson

    savarin-med-frukt-likor

Vad tyckte du om receptet?