Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Savarin är en äkta klassiker där den luftiga kakan dränks in i fruktlag blandad med likör och serveras med frukt och fluffig grädde.
Rör ut jästen i mjölken. Blanda ner socker och ägg. Rör ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Låt jäsa överäckt ca 30 min.
Rör smöret mjukt och rör ner det i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad kransform som rymmer 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
Fruktlag: Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, socker och vaniljstång i en rymlig kastrull. Skala och kärna ur frukten och skär den i bitar. Blanda ner fruktbitarna i den varma lagen. Låt alltsammans sjuda ca 3 min. Tillsätt likör och låt blandningen svalna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i frukten.
Sätt ugnen på 225°. Grädda kakan på nedersta falsen ca 15 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Diska ur formen och lägg tillbaka kakan i formen. Gör många små hål i kakan med en provsticka. Sila upp fruktlagen och skeda över kakan lite i taget tills all fruktlag sugits in i kakan.
Stjälp upp den indränkta kakan på ett stort fat. Lägg frukten i mitten. Servera med lättvispad grädde.
Foto: Lina Eriksson
savarin-med-frukt-likor