Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Savarin är en klassisk dessert som väcker minnen hos många. En härligt saftig kaka som serveras med frukt och grädde. Den tar tid att laga - men är ljuvligt god att äta.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt ägg, salt, socker och citronskal. Sikta ner mjölet, arbeta degen kraftigt med elvispens degkrokar. Degen ska vara lös. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Rör smöret mjukt och arbeta in det i degen. Häll upp smeten i en smord och mjölad kransform eller savarinform. Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
Koka under tiden upp vatten och socker till lagen i en kastrull, cirka 3 minuter utan lock. Sätt kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. Rör ner whiskylikören när lagen har svalnat.
Skala och skär ananas i bitar. Dela, kärna ur och skär nektariner/mango i bitar. Skölj blåbären. Dela och kärna ur bigarråer/vindruvor. Blanda ner i lagen.
Stjälp upp kakan på ett fat och lägg frukten i hålet i mitten. Servera med lättvispad grädde. Garnera med spritsade gräddklickar runt kanten på savarinen och myntatoppar.
Låt kakan svalna något och stjälp upp. Diska ur formen, lägg tillbaka kakan och stick några hål med en grillpinne. Sila lagen från frukten och skeda över kakan, så den blir indränkt. Låt dra en stund.
Recept från Mitt kök