Recept: Louise Johansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sashimitacos med tång- och mangosalsa är en fräsch variant på den klassiska fredagstacon. Noriark är sammanpressade torkade alger som används till sushi. I det här receptet friteras arken och fylls med lax och tångsalsa som b la innehåller rörhinna.
Tång- och mangosalsa: Blötlägg rörhinna i vattnet ca 5 min. Sila av och krama ur vattnet. Skala och skär mango i ca 1 cm stora bitar. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ihop alla ingredienser.
Hetta upp frityrolja till 160°. Doppa två noriark åt gången i 2 liter vatten i en stor skål ca 10 sekunder. Häng arken på skålkanten så överflödigt vatten försvinner. Fritera arken ca 30 sekunder, ös av oljan över arken under tiden. Ta upp med en hålslev och lägg på ett fat med hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt. Fritera resterande ark på samma vis.
Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda crème fraiche med chili och 2 krm salt. Blanda soja, 1 msk vatten, limeskal och limesaft, ingefära och honung.
Skär laxen i tunna skivor och lägg på ett fat. Häll sojamarinaden på laxen och strö över sesamfrön.
Lägg lite lax, tång- och mangosalsa och chilicrème fraiche på norichips och strö över koriander. Servera med limeklyftor.
Recept: Louise Johansson