Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål

Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål är en riktigt lyxig förrätt. Det finns massor av varianter på ponzusåser, men i en ponzu ska det alltid vara soja och citrus. Recept av Jennie Walldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013. 

Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål
Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål
Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 180 glax- skinn- och benfri, t ex fröya  eller salma
  • 180 gpilgrimsmusslor- (kammusslor), MSC-märkta
  • 8rädisor

Brödcrunch

  • 2 skivorvitt bröd
  • 2 dlrapsolja

Fänkål

  • 1fänkålsstånd
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 krmsalt

Ponzu-emulsion

  • 3 msksoja- japansk, gärna Kikkoman
  • 1,5 mskrisvinsvinäger- eller vitvinsvinäger
  • 1vitlöksklyfta
  • 1ägg
  • 2,5 dlrapsolja
  • 2 tskingefära- riven, –3 tsk
  • 0,5 krmapelsinskal- rivet

Garnering

  • 40 gforellrom
  • 1 msksesamfrön- svarta
  • daikon- eller vattenkrasse

Gör så här

  1. Brödcrunch: Riv brödet i små bitar. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödet tills det fått fin färg, ca 1 minut. Ta upp och låt brödet rinna av på dubbelt hushållspapper.

  2. Ansa och skiva fänkålen lövtunt, gärna på mandolin. Häll över citronsaften och krydda med salt.

    Foto: Per Ranung

    asiatiska recept

  3. Skiva rädisorna lövtunt, gärna på mandolin. Lägg dem i isvatten.

  4. Emulsion: Koka upp soja och vinäger och reducera till 1 msk. Låt kallna.

  5. Häll reduktionen i en mixerkanna. Skala och riv i vitlöken. Tillsätt ägg, olja, ingefära och apelsinskal. Mixa med mixerstav till en tjock kräm.

  6. Skär lax och pilgrimsmusslor i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg på tallrikar. Klicka eller spritsa ponzu-emulsion vid sidan om och lägg på citronfänkål, rädisor och brödcrunch. Toppa med forellrom och garnera med sesamfrön, daikon eller krasse.

  7. Det blir emulsion över i detta recept, men den är också god till grillad fisk eller kyckling. Jennie Walldén:

Vad tyckte du om receptet?

"Det här är en hjärterätt för mig. Är man noga med uppläggningen så imponerar man garanterat på gästerna. Det här bjuder jag ofta på, och alla som smakar tycker det är väldigt gott"