En perfekt blandning av det japanska och det peruanska köket. Milda, rena smaker med chilihetta och örtiga inslag. Det är viktigt att man har tillgång till riktigt färsk fisk, är den vildfångad ska den även ha varit fryst i 3 dygn. Grönsakerna kan förberedas i god tid, hyvlas eller svarvas och förvaras i kallt vatten i kyl till servering.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 glaxfilé- utan skinn och ben
150 gtonfisk- MSC-märkt
150 ghälleflundrafilé- utan skinn och ben
1 mskshichimi togarashi- (japansk chilikrydda)
1 mskrocotosås- se recept
2 tskjapansk soja
1 krmnymald svartpeppar
0,5 dlhuancainasås (den gula)- se recept
2 mskregnbågsrom
1 mskgräslök- fint skuren
0,5 dlocopa huacataysås- se recept
Salsa criolla
1tomat
0,25rödlök
1 mskrödvinsvinäger
1 mskolivolja
2 kvistarkoriander
1 tskrocotosås- se recept
1 krmsalt
Tillbehör
rödbeta- morot och rättika, svarvad eller hyvlad
sjögrässallad- (finns färdig i fisk- eller delidisken)
Gör så här
Vänd laxbiten i shichimi togarashikryddan. Halstra fisken runtom i en het gjutjärnspanna i ca 10 sek på varje sida. Ställ in i kylen.
Pensla tonfisken med rocotosåsen. Häll på soja och strö över peppar. Ställ in i kylen.
Salsa criolla: Halvera och kärna ur tomaten. Skär tomaten i små tärningar. Skala och skär löken i små, fina tärningar. Blanda tomat och lök med vinäger och olja. Finhacka koriander och tillsätt den. Smaka av med rocotosås och krydda med salt.
Skär lax, tonfisk och hälleflundra i 8 bitar vardera. Lägg fisken på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera laxbitarna med huancainasåsen och toppa med regnbågsrom och gräslök. Garnera tonfisken med salsa criolla. Garnera hälleflundran med ocopa huacataysåsen.
Servera med svarvad eller hyvlad rödbeta, morot och rättika samt sjögrässallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Rocotosås: 1 dl
1 rocotochili* eller 2 röda spanska pepparfrukter
1 vitlöksklyfta
1/4 liten rödlök
50 g fetaost
2 msk vatten
1 krm salt
Gör så här:
1. Halvera chilin, använd gärna plasthandskar. Ta bort alla kärnor och innerväggar. Skala och krossa vitlöksklyftan lätt. Skala och skär rödlöken i mindre bitar.
2. Lägg alla ingredienser i en liten mixer och mixa slätt. Krydda med salt.
* Rocoto finns att köpa fryst i butiker med latinamerikanska livsmedel. Det är en chili som är stor som en tomat och ganska het. Den kan ersättas med 2 röda spanska pepparfrukter.