Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sarah Bernhardt

Underbar liten biskvi med chokladtryffel.

Sarah BernhardtSarah BernhardtSarah Bernhardt
Foto: Åsa Swanberg

Bottnar

 • 300 gmandelmassa
 • 1äggvita

Fyllning

 • 150 gmörk choklad- hackad
 • 2 msksmör
 • 4 mskvispgrädde

Garnering

 • 100 gmörk choklad
 • 1 mskmatolja

Gör så här

 1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda den med mandelmassan. Klicka eller spritsa ut smeten till runda bottnar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt med mjölad hand. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 15 min.

 2. Lossa bottnarna från plåten med en stekspade. Lägg dem på galler med undersidan upp för att kallna.

 3. Hacka chokladen till fyllningen och lägg den i en skål. Koka upp smör och vispgrädde i en kastrull. Häll det under kraftig vispning över chokladen och rör tills chokladen smält, använd gärna en mixerstav. Låt smeten stå i rumstemperatur för att svalna till en tjock tryffelsmet.

 4. Bred ut tryffeln till toppar på bottnarna med en sked och låt dem stå kallt i minst 1 timme.

 5. Smält chokladen till doppningen i en skål över vattenbad eller i mikro och rör ner oljan. Doppa de kalla biskvierna snabbt i chokladen så att tryffeln täcks. Förvara biskvierna i kylskåp.

Vad tyckte du om receptet?

Sarah bernhardt

Egentligen borde Sarah Bernhardt haft ett mycket mer spännande bakverk än en biskvi uppkallat efter sig, hon var en mycket färgstark och intressant person. Som aktris på 1800-talet beskrevs hon ha en ”magnetisk personlighet” och ansågs mycket egensinnig. Hon fick tidigt i karriären sparken från franska nationalteatern för att ha örfilat en kollega som förolämpade hennes syster, men hon gick vidare till andra teatrar och gjorde stor succé. Under fransk-tyska kriget gjorde hon om Théâtre de l’Odéon till sjukhus där hon och andra skådespelare vårdade hundratals skadade. 1911 besökte hon Köpenhamn, och det var då konditorn Johannes Steen skapade det lilla bakverket med namnskylten som bär hennes namn.

Sarah Bernhardt.