Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sambalglacerad fisk med svalkande sallad

Sambalglacerad fisk med svalkande sallad härstammar från Indonesien. Även i Indonesien används fiskar av lite fetare typ. I Penang får man ofta en svalkande sallad med kokos och saftiga böngroddar till.

Sambalglacerad fisk med svalkande sallad
Sambalglacerad fisk med svalkande sallad
Sambalglacerad fisk med svalkande sallad
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 gregnbåge- makrill eller bitar av laxfilé med skinn
  • 2schalottenlökar
  • 2citrongräs
  • 1 mskrapsolja
  • 2 tskfisksås- asiatisk
  • 1 mskpalmsocker- eller rårörsocker
  • 1 msklime- pressad
  • 1 msksambal oelek

Tamarindsås

  • 0,5 dltamarind
  • 0,5 dlvatten
  • 1 mskpalmsocker
  • 1 tskketjap manis

Penangsallad

  • 3 msklime- pressad
  • 4 tskfisksås- asiatisk
  • 2 tskströsocker
  • 1 tskingefära- riven färsk
  • 0,5rödlök
  • 1röd paprika
  • 0,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 2,25 dlmungbönsgroddar
  • 1 dlmyntablad
  • 0,5 dlkokos- hyvlad, rostad

Tillbehör

  • limeklyftor
  • ris

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär av den nedre delen på citrongräset. Banka på roten med knivskaftet och finhacka roten. Fräs löken i olja. Rör ner citrongräs, fisksås, socker limesaft och sambal. Bred blandningen över fiskfiléerna.

  2. Grilla fisken indirekt på en blötlagd grillplanka. Lägg på blötlagda grillspån eller kvistar av äppelträd och lägg på locket. Grilla ca 15 min.

  3. Tamarindsås: Sjud tamarind-fruktköttet och vatten så att det löses upp. Passera för att ta bort eventuella kärnor. Blanda med socker och ketjap manis.

  4. Penangsallad: Blanda limesaft, fisksås, socker och ingefära. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor och lägg den i dressingen.  Kärna ur och strimla paprika och chili. Blanda dressingen med paprika, chili, groddar, mynta och kokos.

  5. Servera fisken med sallad, ­limeklyftor och ris.

Vad tyckte du om receptet?