Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saltbakad beta med lagrat hallon, gotlandslinser och basilika

Saltbakad beta med lagrat hallon, gotlandslinser och basilika är betälskarens dröm! Rätten innehåller både stekta och marinerade betor. Vinterrödbetor behöver ibland skalas om skalet är hårt, med färska betor räcker det med att betorna skrubbas.

Saltbakad beta med lagrat hallon, gotlandslinser och basilika
Saltbakad beta med lagrat hallon, gotlandslinser och basilika
Saltbakad beta med lagrat hallon, gotlandslinser och basilika
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 6betor- stora, gula eller röda (750 g) + 1
  • 2 dlsalt- grovt
  • 2 dlgotlandslinser
  • 5 dlvatten
  • 1lagerblad
  • 1 kvisttimjan
  • 0,5 tsksalt- + 1 krm + 2 krm + 0,5 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm
  • 2 dlhavrefraiche
  • 1 tskkryddpeppar- mald
  • 100 ghallon- frysta, tinade
  • 2 dlvitvinsvinäger
  • 1 dlolivolja- + 2 msk

Garnering

  • 1 krukabasilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Skrubba betor noga. Ställ 6 betor i en ugnssäker form med grovt salt i botten. Baka betorna mitt i ugnen tills de har 95° i innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Skölj bort saltet från betorna. Halvera dem.

  2. Skölj linserna noga i kallt vatten. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt lagerblad, timjan och 1/2 tsk salt. Sjud försiktigt under lock tills linserna är mjuka, ca 30 min. Låt linserna svalna. Sila av kokvätskan och koka ihop den tills den har en simmig konsistens. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Värm linser i spadet vid servering.

  3. Vispa havrefraiche med kryddpeppar och 1 krm salt.

  4. Marinera hallon i vinäger, ca 20 min. Använd 1/4, spara resten i en tätslutande burk, hallonen kommer att vara ändå godare vid nästa tillfälle. Blanda hallonen med 1 dl olja. Krydda med2 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Skrubba 1 beta noga i ljummet vatten. Skiva den tunt på mandolin. Marinera betan i hallondressingen.

  6. Stek betorna i 2 msk olja ca 3 min på varje sida. Bred ut havrefraiche på tallrikar. Toppa med varma linser, nystekta betor, bet- och hallonsallad och basilika. Ringla över hallondressing och servera.

Vad tyckte du om receptet?