Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salta ostskorpor

Goda, lite salta, små skorpor som kanske inte ser så mycket ut för världen, men de flesta blir glatt överraskade när man smakar på dem. De passar som tilltugg till ett glas vin eller till en soppa.

Salta ostskorpor
Salta ostskorpor
Salta ostskorpor

Ingredienser

  • 75 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 1 dlrapsolja
  • 2 tsksalt
  • 14 dlvetemjöl
  • 75 gsmör- rumstempererat
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskhjorthornssalt
  • 6 dlost- grovt riven, lagrad
  • 1 mskflingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till

        37°. Slå det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Rör smör, socker och hjorthornssalt vitt och pösigt.

        Blanda det i den väl jästa degen. Tillsätt 3–4 dl av osten.

        Arbeta inte degen mer än att osten blandats väl i degen.

  3. Ta upp degen på bakbordet

        och dela den i 8 lika stora bitar. Dela sedan varje bit efter hand i 8 små bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk

        40 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10

        min. Låt dem kallna utan bakduk på galler. Dela bullarna

        med gaffel. Lägg över- och underskorpor var för sig på  

        plåtar. Strö över resten av osten och några saltflingor på

        varje skorpa. Rosta dem i 225° mitt i ugnen 4–5 min eller tills skorporna fått lite färg. Torka dem sedan i 75° 3–4 timmar med ugnsluckan på glänt.

Vad tyckte du om receptet?