Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Goda, lite salta, små skorpor som kanske inte ser så mycket ut för världen, men de flesta blir glatt överraskade när man smakar på dem. De passar som tilltugg till ett glas vin eller till en soppa.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till
37°. Slå det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör smör, socker och hjorthornssalt vitt och pösigt.
Blanda det i den väl jästa degen. Tillsätt 3–4 dl av osten.
Arbeta inte degen mer än att osten blandats väl i degen.
Ta upp degen på bakbordet
och dela den i 8 lika stora bitar. Dela sedan varje bit efter hand i 8 små bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk
40 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10
min. Låt dem kallna utan bakduk på galler. Dela bullarna
med gaffel. Lägg över- och underskorpor var för sig på
plåtar. Strö över resten av osten och några saltflingor på
varje skorpa. Rosta dem i 225° mitt i ugnen 4–5 min eller tills skorporna fått lite färg. Torka dem sedan i 75° 3–4 timmar med ugnsluckan på glänt.