Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salt smörkola med valnötter

Vem kan motstå en smörkola? Med valnötter som ger en ­underbar och djup smak, samt med saltet som bryter av sötman blir detta julens favorit. Skär i önskad storlek, men ett tips är att det är elegant med sockerbitsstora bitar.

Malin Landquist
Salt smörkola med valnötter
Salt smörkola med valnötter
Salt smörkola med valnötter
Smörkola med valnötter Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 60 gvalnötter
  • 150 gsmör
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlrårörsocker- eller strösocker
  • 1 krmvaniljpulver- äkta
  • 2 mskglykos
  • 1 tskättiksprit (12 %)- eller ­vitvinsvinäger
  • 2 krmflingsalt

Gör så här

  1. Hacka valnötterna. Smält smöret tillsammans med nötterna i en kastrull tills smöret börjar bubbla och dofta nötigt. 

  2. Tillsätt resten av ingredienserna utom flingsaltet. Koka på

    medelvärme till 124°. Häll ­smeten i en form klädd med bakplåts­papper, ca 15 x 20 cm. Låt svalna i ca 10 min. Smula över flingsalt.

  3. Låt kolan stelna i rums­tem­peratur i ca 4 tim.

  4. Skär kolan i bitar. Linda eventuellt in bitarna i smörgåspapper.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: