Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salt kolasås – grundrecept

En användbar kolasås som kan användas i bakverk, att ringla på glass eller doppa churros i. Vill du ha den lösare tillsätter du mer grädde, och för tjockare tar du mindre grädde.

Salt kolasås – grundrecept
Salt kolasås – grundrecept
Salt kolasås – grundrecept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 120 gglykossirap
  • 3 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 30 gsmör
  • 1 tskvaniljsocker
  • 11,5 tsksalt

Gör så här

  1. Koka upp glykos och socker i en kastrull på medel- till hög värme. Vinkla kastrullen under tiden som sockret smälter, rör inte för då kan sockret bli kristalliserat. Låt det sjuda tills det når 150 grader och 

    har en gyllenbrun färg.

  2. Koka upp grädden i en annan kastrull. Häll grädden, lite i taget,

    i karamellsmeten under omrörning, det kommer att fräsa och bubbla.

    Låt det koka tills smeten gått ihop.

  3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt. Låt såsen svalna i rumstemperatur. Förvara den sedan i kylen. Såsen blir hårdare i kylen men den blir lösare igen i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?