Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tårtan behöver stelna i frysen över natten så förbered den dagen innan, eller gärna flera dagar innan den ska ätas.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Lägg en remsa bakplåtspapper längs innerkanten på formen.
Rischokladbotten: Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikron. Lägg rispuffarna i en skål och häll över chokladen. Blanda runt. Häll smeten i formen och tryck till så att det blir ett jämnt lager. Ställ bottnen i kylskåp för att stelna.
Salt kolamousse: Mät upp strösocker och vatten i en kastrull. Låt det koka upp utan omrörning till en gyllenbrun karamell, passa noga så att den inte bränns. Tillsätt 1 dl av vispgrädden, lite i taget, och rör om. Klicka ner smöret och tillsätt havssaltet. Rör om och låt det koka upp.
Hacka mjölkchokladen och lägg den i en skål. Häll karamellen över chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt det svalna i rumstemperatur.
Vispa 3 dl vispgrädde medelfast och vänd ihop den med den kalla kolasmeten. Häll ¾ av moussen i formen. Täck formen med plastfolie och låt tårtan stelna i frysen över natten. Häll resten av moussen i en spritspåse försedd med stjärntyll.
Hallonpannacotta: Tina hallonen om de är frysta och mixa dem. Sila bort fröna genom en sil. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Koka upp vispgrädde, strösocker och vaniljpulver i en kastrull. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Blanda ner hallonpurén. Häll smeten i en silikonform med små kupoler, ca 3 cm i diameter. Låt kupolerna stelna i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut tårtan ur frysen ca 30 min innan den ska serveras. Garnera den med hallonpannacottakupoler och spritsad kolamousse.