Recept av Sara Aasum Hultberg
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten. Bavaroise är en fast mousse på konditorspråk. Här görs den av mjölkchoklad, grädde och lite extra salt. Puffad quinoa ger crunch till nötbottnen.
Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötterna så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Blanda nötter, smör, socker, quinoa och bakpulver.
Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tryck till bottnen i mitten, låt kallna.
Bavaroise: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka till en gyllene karamellsmet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Blanda i äggulor och salt och värm till 83° under omrörning.
Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i chokladen och mixa slätt med mixerstav. Låt svalna.
Vispa grädden löst och vänd ner i choklad-smeten. Häll smeten på quinoabottnen och ställ i frysen ca 6 timmar.
Glaze: Blanda alla ingredienser, utom gelatinbladen, i en kastrull. Koka till simmig konsistens, ca 30 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och smält i smeten. Låt kallna.
Lossa tårtan från formen och låt tina i rumstemperatur ca 20 min eller i kylen ca 1 timme. Ringla över glazen och garnera med granatäppelkärnor. Pudra eventuellt över kakao.
Recept av Sara Aasum Hultberg