Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten

Recept på salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten. Bavaroise är en fast mousse på konditorspråk. Här görs den av mjölkchoklad, grädde och lite extra salt. Puffad quinoa ger crunch till nötbottnen.

Salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten
Salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten
Salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten

Ingredienser

  • 100 gvalnötter
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1,75 dlströsocker
  • 50 gquinoa- puffad
  • 1 krmbakpulver

Salt karamellbavaroise

  • 175 gmjölkchoklad
  • 2gelatinblad
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1,5 dlmjölk
  • 4äggulor- (150 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 2,25 dlvispgrädde

Chokladglaze

  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 0,5 dlkakao
  • 1 mskglykos
  • 10 gchoklad- mörk
  • 1,5gelatinblad

Garnering

  • 1 dlgranatäppelkärnor- torkade eller färska
  • kakao- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötterna så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Blanda nötter, smör, socker, quinoa och bakpulver.

  2. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tryck till bottnen i mitten, låt kallna.

  3. Bavaroise: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka till en gyllene karamellsmet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Blanda i äggulor och salt och värm till 83° under omrörning.

  4. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i chokladen och mixa slätt med mixerstav. Låt svalna.

  5. Vispa grädden löst och vänd ner i choklad-smeten. Häll smeten på quinoabottnen och ställ i frysen ca 6 timmar.

  6. Glaze: Blanda alla ingredienser, utom gelatinbladen, i en kastrull. Koka till simmig konsistens, ca 30 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och smält i smeten. Låt kallna.

  7. Lossa tårtan från formen och låt tina i rumstemperatur ca 20 min eller i kylen ca 1 timme. Ringla över glazen och garnera med granatäppelkärnor. Pudra eventuellt över kakao. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Sara Aasum Hultberg