Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salmorejo Cordobés – kall tomatsoppa från Cordoba

Salmorejo är en variant på den välkända andalusiska soppan gazpacho. Denna soppa härstammar från Cordoba i Spanien och innehåller bröd, vilket gör den mer krämig, matig och slät. Den toppas med valfria tillbehör, men vanligast är ägg, serranoskinka och avokado.

Salmorejo Cordobés – kall tomatsoppa från CordobaSalmorejo Cordobés – kall tomatsoppa från CordobaSalmorejo Cordobés – kall tomatsoppa från Cordoba
Kall tomatsoppa. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kgtomater- mogna
  • 1röd paprika- liten
  • 1vitlöksklyfta
  • 60 gbröd- dagsgammalt vitt, utan kant
  • 1 dlolivolja
  • 1 msksherryvinäger- eller rödvinsvinäger
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Topping

  • ägg- kokt
  • avokado
  • basilika

Tillbehör

  • bröd- grillat, med serranoskinka

Gör så här

  1. Grovhacka tomaterna. Kärna ur och grovhacka paprikan. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Lägg ingredienserna i en mixerkanna och mixa till en slät puré.

  2. Skär bort brödkanterna och grovtärna inkråmet. Rör ner brödet i mixerkannan och låt ligga i vätskan i 2–3 min.

  3. Fortsätt mixa och ringla sakta i oljan under tiden, soppan ska få en krämig konsistens. Smaka av med vinäger och krydda med salt och peppar. Ställ in soppan i kylen så att den blir riktigt kall.

  4. Häll upp soppan i skålar och toppa med hackat ägg, tärnad avokado och basilikablad. Servera med grillat bröd med serranoskinka.

Vad tyckte du om receptet?