Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sallad med snabbgravad lax och räkor

Recept på sallad med snabbgravad lax och räkor. Själva salladen har en grund av potatis med god dressing. Välj gärna amandine eller mandelpotatis.

Sallad med snabbgravad lax och räkor
Sallad med snabbgravad lax och räkor
Sallad med snabbgravad lax och räkor
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 200 gsalmalax
  • 1citron
  • 1,5 mskrårössocker
  • 0,75 msksalt
  • 0,5 tskvitpepparkorn
  • 1 dldillstjälkar- hackade
  • 500 gräkor- med skal
  • 1 krukakrispsallad
  • 4ägg- mjukkokta
  • 50 grädisor
  • 50 gsockerärter

Potatissallad

  • 600 gamandinepotatis- eller mandelpotatis
  • 1 tsksenapsfrön- gula
  • 1 tsksenapsfrön- bruna
  • 1 mskvatten- kokande
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskdijonsenap
  • 0,75 dlrapsolja
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 dldill- finhackad

Garnering

  • dill

Pepparrotsdressing

  • 1 dlcrème fraiche
  • 2 mskpepparrot- riven
  • 1 mskvatten
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Halvtina laxfilén. Skär den i tunna skivor och läggdem lite omlott på ett fat. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.

  2. Strö socker och salt på laxen. Mortla pepparkornen och strö över dem, citronskal samt dillstjälkar. Droppa över citronsaften. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3–6 timmar.

  3. Potatissallad: Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt dem svalna. Skala eventuellt och skiva potatisen.

  4. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Häll över vattnet och låt stå tills de kallnat. Blanda senapsfröna med citronsaft och senap. Vispa i oljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner potatis och dill.

  5. Skala räkorna. Lägg potatissalladen på ett fat. Lägg salladsblad runt om. Skrapa bort dillen från den gravade -laxen. Skala och halvera äggen. Fördela lax, räkor och ägghalvor på potatissalladen. Skiva rädisorna tunt. Strimla sockerärterna. Garnera salladen med rädisor, sockerärter och dill.

  6. Dressing: Vispa snabbt ihop crème fraiche, pepparrot, vatten och salt till en dressing. Ringla lite över salladen och servera resten i en skål bredvid. 

Vad tyckte du om receptet?