Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing

Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing passar bra på sommargrillen. Testa att baka fetaosten i ugnen, den får en helt annan karaktär. Servera den ljummen eller rumstempererad med frisk och söt melon. Quinoan kan du förbereda i föreväg, precis som citrondressingen.

Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing
Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing
Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 pktfetaost- (à 150 g)
  • 12 mskolivolja
  • 12 krmsvartpeppar- nymald
  • 4 dlquinoa
  • 1cantaloupe
  • 1 knippasalladslök
  • 2gurkor
  • 0,75 dlpinjenötter
  • 2 krukormynta
  • 150 gsallad- blandad

Grillade lammracks

  • 1,2 kglammracks
  • 1citron
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 krukatimjan

Citrondressing

  • 0,5citron
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlolivolja
  • 0,5 dlbalsamvinäger- vit
  • 1 mskhonung
  • 0,75 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • blommor- ätliga, obesprutade, t ex pensé eller pelargon

Gör så här

  1. Lammracks: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av. Finhacka timjanen. Blanda citronskal, timjan, flingsalt och peppar. Gnid in lammracksen med rubben och låt vila ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg fetaosten i en ugnssäker form och ringla över olja. Strö över peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills osten är gyllene.

  3. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort skalet på melonen och kärna ur den. Skär melonen i kuber. Ansa och strimla salladslöken. Skala gurkorna slarvigt och kärna ur dem. Skär dem i halvmånar. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene. Grovhacka myntan. Blanda alla ingredienserna till salladen på ett fat.

  4. Citrondressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och riv vitlöken. Vispa samman alla ingredienser. Ringla lite av dressingen över salladen och servera resten vid sidan om. Garnera eventuellt med ätliga blommor.

  5. Grilla köttet på direkt värme tills de får fin färg. Grilla sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 56–58°. Låt köttet vila ca 10 min. Skär det i skivor och servera tillsammans med sallad och dressing.

Vad tyckte du om receptet?