Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Salade lyonnaise

Recept på salade lyonnaise. Här blandas olika salladssorter som alla har en aning beska. En mild och nötig valnötsolja sätter den rätta smaken på vinägretten. Några brödkrutonger och ett pocherat ägg mättar bra. Här har vi lagt till några rädisor som ger salladen krispighet och färg.

Salade lyonnaise
Salade lyonnaise
Salade lyonnaise
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gsallad- t ex rucola, friséesallad, vattenkrasse, röd eller vit endive, castelfranco, ärtskott
  • 1 lvatten
  • 2 mskättiksprit (12 %)
  • 4ägg
  • 180 gbacon
  • 5rädisor
  • 1vattenmelonrättika
  • 1schalottenlök
  • 1 krmnymald svartpeppar

Krutonger:

  • 1surdegsbaguette
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Vinägrett:

  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 krmsalt
  • 0,5 dlvalnötsolja
  • 0,5 dlrapsolja

Gör så här

  1. Krutonger: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i tunna skivor och pensla dem med olja.  Lägg bröd och bacon på en plåt och ugnsstek mitt i ugnen 8–10 min. Kontrollera att brödet inte bränns och att baconet är väl stekt.

  2. Koka upp vatten och ättika. Knäck äggen, ett i taget, i ett decilitermått eller liten skål. Sänk värmen på plattan, när vattnet sjuder och låt äggen, ett i taget, glida ner i vattnet. Sjud äggen ca 5 min. Ta upp äggen med hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper.

  3. Skölj de olika salladssorterna. Låt rinna av ordentligt på en handduk eller använd salladsslunga. Ansa och skiva rädisorna. Skala och skär schalottenlöken i tunna ringar.

  4.  Dressing: Häll ner vinäger, senap och salt i en mixerbägare eller burk. Häll i valnötsolja och rapsolja så att de lägger sig överst. Starta mixerstaven i botten av bägaren. När dressingen ser krämig ut efter ca 10 sekunder är den klar. Lägg all sallad i en stor bunke med rädisor, schalottenlök och bacon. Häll på dressingen och vänd om så att allt blandas med dressingen. Fördela salladen på tallrikar. Toppa med pocherat ägg. Mal över lite svartpeppar. Servera med brödkrutonger. 

Gör så här

  1. Salladen ska vara så torr som möjligt när den blandas. Då håller den dressingen på bladen. Är den fuktig eller blöt rinner dressingen av bladen och dressingen samlas i botten av skålen. Låt salladen rinna av i durkslag och ligga och torka på handduk, använd salladsslunga eller slunga den i en kökshandduk.

Vad tyckte du om receptet?