Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saksuka – stekta blandade grönsaker

Recept på saksuka – stekta blandade grönsaker. I Turkiet river man tomaterna, vilket ger en sötare och mildare tomatsmak än krossade burktomater.

Saksuka – stekta blandade grönsakerSaksuka – stekta blandade grönsakerSaksuka – stekta blandade grönsaker
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1potatis- stor
  • 2morötter
  • 1aubergine- liten
  • 1zucchini- liten
  • 2spetspaprikor- ljusgröna
  • 1 mskolivolja- + 0,5 msk + 0,5 msk
  • 0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlturkisk yoghurt

Tomatsås

  • 2tomater- stora
  • 3vitlöksklyftor- skalade
  • 1 msktomatpuré
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Garnering

  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Tomatsås: Riv tomaterna på rivjärn. Skär vitlöken i tunna skivor och fräs den och tomatpurén i olja ca 2 min. Häll i det rivna tomatköttet och tillsätt socker, salt och peppar. Låt koka utan lock ca 10 min.

  2. Grönsaker: Skala potatis och morötter och skär dem i 1 cm stora tärningar.

  3. Stek potatis och morötter mjuka i 1 msk olja på medelvärme, ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt, lägg på hushållspapper och låt svalna.

  4. Skär aubergine, zucchini och urkärnad paprika i 1 cm stora bitar.

  5. Stek auberginen i 1/2 msk olja ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek zucchini och paprika i 1/2 msk olja ca 5 min. Blanda alla grönsaker och krydda med peppar.

  6. Skeda tomatsås över grönsakerna. Vispa yoghurten slät och klicka över vid servering. Strö över flingsalt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ebru Kelebek