Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax

Sesamfrön i paneringen ger en fantastiskt god smak.

Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax
Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax
Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax
Sake no rikyuyaki – sesampanerad lax Foto: Ulrika Pousette

Sesampanerad lax

  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1 msksake
  • 2 mskjapansk soja
  • 1 mskyuzusaft- eller ponzu
  • 3 mskpotatismjöl
  • 1,5 dlsesamfrön
  • 2 mskrapsolja

Haricots verts-sallad

  • 100 gharicots verts
  • 1 litenmorot- (ca 100 g)
  • 4 msksesamfrön
  • 1 msksake
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 mskjapansk soja- ljus

Tillbehör

  • 1 satsris- kokt
  • 0,5 mskyukari (smaktillsats med japansk basilika)
  • 4umeboshi (inlagda plommon)
  • salladsblad

Gör så här

  1. Halvera laxen på mitten och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Vinkla kniven så att du får stora skivor av laxen.

  2. Blanda sake, soja och yuzu och marinera laxen i blandningen ca 15 min. Blanda potatismjölet med den marinerade laxen och marinaden.

  3. Vänd laxen i sesamfröna. Stek på medelvärme 3–4 min.

  4. Sallad: Skär haricots verts i 3 cm långa bitar. Skala och skär moroten i 3 cm långa stavar. Koka haricots verts och morot i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten.

  5. Stöt sesamfröna i mortel. Blanda krosset med sake, socker och soja. Blanda i haricots verts och morötter.

  6. Lägg ris och lax med salladen i lådor. Garnera riset med yukari, umeboshi och salladsblad.

Vad tyckte du om receptet?