Ett mustigt, kryddigt, saftigt och lite sött vörtbröd hör julen till. Perfekt till skinkmackan och små glöggsnittar med sill och cheddarost – och till ”dopp i grytan” förstås. Ett juldoftande hem får man på köpet. Här är Allt om Mat:s bästa recept på saftigt och riktigt gott julvört.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1,5 dljulmust
10 gjäst
2 dlgrahamsmjöl- (120 g)
Deg
3,5 dljulmust
25 gjäst
1 dlreducerad must och porter- se tipsruta nedan eller 1 dl flytande vört
2 mskhonung
1 dlbrödsirap- mörk
2 dlgrovt rågmjöl- (110 g)
11 – 12 dlvetemjöl special- (660-710 g)
2 tsksalt
1 tskpomerans- mald
1 tskingefära- mald
3 krmkardemumma- mald
2 krmkryddnejlika- mald
Utbakning
1 dlvetemjöl
Gör så här
Rör ihop ingredienserna till fördegen till en lös deg. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur eller lite varmare (t ex. över ett element) 4–6 timmar. Den ska jäsa upp och bli pösig och bubblig.
Foto: Lina Eriksson
Vört 1
Värm julmusten till 37°. Blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen av must och porter eller vört samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den sista decilitern vetemjöl arbetas in efter hand om degen verkar lös.
Foto: Lina Eriksson
Vört 2
Tillsätt fördegen. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min på låg hastighet i hushållsassistent. Låt den vila ca 15 min innan kryddor och salt blandas ner. Arbeta därefter degen ytterligare 5 min. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°. Häll upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar. Platta ut delarna. Vik och rulla ihop till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs limporna under en handduk ca 40 min.
Foto: Lina Eriksson
Vört 3
Sätt in limporna i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda 30–40 min. När innertemperaturen är 98° är brödet klart. Låt svalna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 360 röster)
3 tips för ett saftigt och gott vörtbröd
Hemligheten med ett gott vörtbröd är vört, kryddor, inte för mycket mjöl och framför allt inga kladdiga eller brända russin.
1. Baka med fördeg
När man bakar med fördeg får brödet bättre konsistens och arom. Själva degen får också större volym. Vörtbröd och kavring har ofta tunga degar och kan behöva lite extra hjälp att komma i gång med sin jäsning.
2. Använd eller gör egen god vört
Att få tag i vört eller koka ihop en egen blandning som vörtersättning är ett litet projekt i sig. Gör du din egen blandning ska du koka ihop 3 dl julmust och 3 dl porter tills 1 dl återstår. Koka försiktigt i början, det skummar lätt över.
Vört är en blandning som används när man brygger öl och består av malt, socker och vatten. Har man tur kan det gå att köpa på ett bageri som bakar eget vörtbröd.
Det finns även en torr och färdigkryddad vörtbrödmix i vanliga butiker. Ett alternativ, som vi använt i receptet här, är ett eget hopkok av julmust och porter.
3. Lagom mängd mjöl
Ett bra vörtbröd ska inte bakas med för mycket av vare sig jäst, mjöl eller kryddor. Mjölmängden kan variera beroende på mjölsort och om det är stenmalet eller ej.
Här hittar du recept på fler goda bakverk till jul