Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saftigt rågbröd

Bra vardagsbröd; det är saftigt och hållbart och går att skära i tunna skivor.

- Min mormors gamla recept vill jag gärna ska komma fler brödbakare till gagn. Degen är tung och brödet bakas enklast i köksmaskin, men det går också bra för hand.

Saftigt rågbröd
Saftigt rågbröd
Saftigt rågbröd

Ingredienser

  • 9 dlvatten- (7+2 dl)
  • 2,5 dlfarinsocker
  • 2 mskkummin- hel
  • 1,5 pktjäst- (75 g)
  • 1,5 msksalt
  • 13 dlgrovt rågmjöl- (715 g)
  • 8 dlvetemjöl- (420 - 480g)

Gör så här

  1. Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.

  2. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.

  3. Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjölsblandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordentligt tills allt blandat sig.

  4. Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl, ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 1/2 timme.

  5. Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och sätt in på nedersta falsen i kall ugn. Obs! utan en andra jäsning. Sätt ugnen på 175° och grädda i 1 1/2 timme.

  6. Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv.

Vad tyckte du om receptet?