Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bra vardagsbröd; det är saftigt och hållbart och går att skära i tunna skivor.
- Min mormors gamla recept vill jag gärna ska komma fler brödbakare till gagn. Degen är tung och brödet bakas enklast i köksmaskin, men det går också bra för hand.
Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.
Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.
Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjölsblandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordentligt tills allt blandat sig.
Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl, ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 1/2 timme.
Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och sätt in på nedersta falsen i kall ugn. Obs! utan en andra jäsning. Sätt ugnen på 175° och grädda i 1 1/2 timme.
Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv.